ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΓΙΩΝ ΣΑΡΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΡΙ
Ψυχρά και χωρίς κανέναν ενδοιασμό ο πρωτοδίκης Αγίων Σαράντα απέρριψε, την Τετάρτη 17.01.2018, την αίτηση αγωγής του Δήμου Φοινικαίων κατά της Επιτροπής Επιστροφής περιουσιών του Αυλώνα και των καταπατητών για την ακύρωση της απόφασης αρ. 88 ημερομηνίας 19.04.2002 δια της οποίας δόθηκαν παράνομα σε μη δικαιούχους αλλοεθνείς 136 εκτάρια λιβαδικών και δασικών εκτάσεων, ένα μέρος των οποίων ανήκουν στο χωριό Κώσταρι αυτού του δήμου. Και αυτό έγινε μετά από περίπου πέντε χρόνια μαραθώνιων συνεδριάσεων, παρατάσεων και εναλλαγής πρωτοδικών, που υπαγορευόταν από τους ίδιους τους παραβάτες και το πολιτικό τους υποστήριγμα (γεγονός το οποίο έχει καταγγείλει αδιάλειπτα το προεδρείου του χωριού Κώσταρι και εμείς). Επιβεβαιώθηκε ακόμη μία φορά η αδιαλλαξία της αλβανικής δικαιοσύνης, αλλά και του κράτους γενικά ότι απέναντι στα περιουσιακά θέματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω, έστω κι αν υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία νοθείας, πλαστογραφίας, τα οποία επιβεβαιώνονται από τις ίδιες τις κρατικές υπηρεσίες από τις οποίες υποτίθεται ότι εκδόθηκαν.
Όπως ανάφερε στα καταληκτικά συμπεράσματα ο δικηγόρος του Κώσταρι Ηλίας Θανάσης, ο πρωτοδίκης είχε και έχει στο φάκελο της υπόθεσης τεκμήρια ατράνταχτα που αποδεικνύουν ότι η περιουσία αυτή δεν ανήκει στην οικογένεια Μέταϊ, αλλά στους κάτοικους του χωριού Κώσταρι από ανέκαθεν και με την απόφαση αρ. 750 ημερομηνία 28.05.2008 του Υπουργικού Συμβουλίου της Αλβανίας μεταβιβάστηκε νόμιμη ιδιοκτησία του Δήμου Φοινικαίων (Δημοτικό Διαμέρισμα Μεσοποτάμου).
Η περιουσία αυτή παραχωρήθηκε στους καταπατητές με απόφαση της περιφερειακής Επιτροπής Επιστροφής Περιουσιών του Αυλώνα με βάσει το σημείωμα αντιγράφου, δήθεν της ημερομηνίας 12 Μαρτίου 1937, το οποίο σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη του Κέντρου των Εγκληματολογικών Ερευνών του Συλλόγου των Νομικών Επιστημών των Τιράνων θεωρείται «μη αυθεντικό» «πλαστογραφημένο» και « ως μέθοδο πλαστογράφησης χρησιμοποιήθηκε ο αυτοσχεδιασμός του αντίστοιχου κείμενου ( αλλά με σύγχρονο στυλ και γραφή), με αντίστοιχα ντοκουμέντα των ετών ’30 και φωτοτυπώντας απάνω του σφραγίδες, υπογραφές και ένσημα από μη αντίστοιχα έγγραφα των ετών ‘30». Το έγγραφο αυτό, οφθαλμοφανές για τον κάθε απλό άνθρωπο, αλλά και επιβεβαιωμένο για την πλαστότητά του, καθώς και άλλα αντιφατικά στοιχεία δεν ήταν αρκετά να «πείσουν», τον τελευταίο πρωτοδίκη της υπόθεσης του Κώσταρι, να δώσει την δίκαιη απόφαση εις όφελος του Δήμου Φοινικαίων και βασικά των κατοίκων του Κώσταρι που όλα αυτά τα χρόνια, σε περίπου 120 συνολικές συνεδριάσεις των δικαστηρίων στα Τίρανα και στους Άγιους Σαράντα, ήταν αδιάκοπα παρόντες.
Με απλά λόγια, οποιαδήποτε ελπίδα κι αν υπήρχε να αποδοθεί δικαιοσύνη στα περιουσιακά των Ελλήνων στην Αλβανία από αλβανικό όργανο δικαιοσύνης, έστω και πάνω στην καμπάνια της διαφημιζόμενης κάθαρσης της δικαιοσύνης, εξανεμίστηκε οριστικά με την απόφαση της Τετάρτης. Μια απόφαση που ελήφθη αγνοώντας τα επιχειρήματα και επιβαλλόμενη από τα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα (εφόσον οι καταπατητές ήταν και είναι παράγοντες αυτών) και το αντιμειονοτικό πνεύμα των λειτουργών της δικαιοσύνης και της πολιτικής.
Στο συμπέρασμα αυτό είχαν καταλήξει μια μέρα νωρίτερα και οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη που οργανώθηκε από τον πρόεδρο του χωριού Κώσταρι Ηλία Θάνο, αλλά και στην απόφαση ώστε να συνεχιστούν δυναμικά οι αγώνες για το περιουσιακό χρησιμοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα εντός της χώρας, αλλά και στα ευρωπαϊκά αρμόδια δικαστήρια για να αποκατασταθούν οι περιουσίες που οργανωμένα υφαρπάζονται σε όλο τον αμιγή χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Το Κόμμα των Ελλήνων ήταν και θα είναι πάντα δίπλα στον δίκαιο αυτό αγώνα του Ελληνισμού για την προάσπιση των πατροπαράδοτων εδαφών που μας άφησαν παρακαταθήκη οι πρόγονοί μας και καλεί για μία ακόμη φορά τους πολιτικούς εκπροσώπους του χώρου,να συνέλθουμε έκτακτα, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ώστε από κοινού να συντονίσουμε τις ενέργειές μας και να προβούμε σε κοινές διαμαρτυρίες και πράξεις που να αναδείξουν το μέγεθος των αδικιών που διαπράττονται συνεχώς εις βάρος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και να φέρουν ευνοϊκές λύσεις στο περιουσιακό αλλά και σε άλλα θέματα που εκκρεμούν.
Χωρίς αυτή τη σύμπραξη και κυρίως χωρίς τη θεσμική ενεργοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης στο θέμα αυτό, δε θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την ελπίδα και την προκοπή στον τόπο μας.
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ¨Αγιοι Σαράντα 18/01/2018