Του Π. Μπάρκα
Η αποχή από την απογραφή που κήρυξε την Τετάρτη 28.09.2011, ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Βασίλης Μπολάνος, εκθέτει άμεσα τους Έλληνες μπροστά στο νόμο που υποστηρίζει την απογραφή και επικαλείται η ΟΜΟΝΟΙΑ για να λάβει την απόφαση αποχής.
]Το πολυσυζητούμενο άρθρο 20 του εν’ λόγω νόμου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι όποιος βρίσκεται στην Αλβανία είναι υποχρεωμένος να μετάσχει στην απογραφή. Σε περίπτωση που δεν αποδέχεται να δηλώσει στοιχεία που απαιτεί το ερωτηματολόγιο, τιμωρείτε με πρόστιμο μέχρι 1000 δολάρια.
Το κάλεσμα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για αποχή εκθέτει όλους τους Έλληνες που μένουν στην Αλβανία και βρεθούν αντιμέτωποι με τους ανθρώπους των επιτροπών απογραφής.
Για να ταυτιστούν με την απόφαση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και να μη πληρώσουν πρόστιμο, οι Έλληνες θα πρέπει να φύγουν στην Ελλάδα. Ή να λαδώσουν τους επιτρόπους της απογραφής να δηλώσουν απόν. Αυτό είναι με τεράστιες συνέπειες διότι τουλάχιστον τα ελληνικά χωριά και περιοχές θα προκύψουν άδεια, ή με λίγους κατοίκους αλβανούς που πολιτογράφησαν τελευταία οι Έλληνες έπαρχοι. (Εκτός και αν η ΟΜΟΝΟΙΑ-ΚΕΑΔ έχουν τόσα λεφτά να πληρώσουν τα πρόστιμα)
Σε περίπτωση που οι Έλληνες θέλουν να βρουν έναν έμμεσο τρόπο για να είναι εντάξει με την ΟΜΟΝΟΙΑ και όχι με την εθνική τους συνείδηση, θα πρέπει, ή να δηλώσουν Αλβανοί, ή να δηλώσουν ότι αδιαφορούν για την εθνικότητα που έχουν.
Το αποτέλεσμα είναι όμως το ίδιο. Οι περιοχές με αμιγή ελληνικό πληθυσμό θα προκύψουν χωρίς Έλληνες και με αρκετούς αλβανούς.
Δεύτερο.Η απόφαση αυτή είναι απλώς του προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ σε μια κοινή τράπεζα των μειονοτήτων του ΚΕΑΔ. Δεν θέλουμε εδώ να ασχοληθούμε με το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά η ΟΜΟΝΟΙΑ αποδεικνύει ότι είναι τυφλό όργανο ή υποχείριο του παναλβανικού ΚΕΑΔ. Όμως δεν μπορούμε να μη πούμε ότι χωρίς την απόφαση του αρμόδιου οργάνου δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρη. Σύμφωνα με το μόνο νόμιμο καταστατικό της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για μια τέτοια σημαντική εθνική απόφαση πρέπει να αποφασίσει η Γενική Συνδιάσκεψη. (Νόμιμο καταστατικό της ΟΜΟΝΟΙΑΣ είναι εκείνο του 1991, το οποίο είναι το μόνο που έχει κατατεθεί στα αρμόδια αλβανικά όργανα. Όλες οι άλλες τροποποιήσεις δεν έχουν νομική ισχύ εφόσον δεν έχουν κατατεθεί ποτέ στα αρμόδια αλβανικά όργανα).
Το γεγονός, δεν αποτελεί απλώς μια ακόμα ένδειξη της ανευθυνότητας στον πολιτικό φορέα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, αλλά είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει μεγαλύτερη σύγχυση μεταξύ των Ελλήνων, εφόσον κανένας φορέας μέχρι σήμερα δεν ανέλαβε εθνικές ευθύνες να πει του απλού Έλληνα τι πρέπει να κάνει στην προκειμένη ιστορική εθνική στιγμή. Με τον τρόπο αυτό η ΟΜΟΝΟΙΑ αποφεύγει των εθνικών ευθυνών, ζητώντας απεγνωσμένα μια ηρωική διέξοδο στην ανημποριά της να ηγηθεί εθνικά.
Τρίτο.Οι όλες κινήσεις της ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ επιβεβαιώνουν πλέον ότι δεν πρόκειται απλώς για ανικανότητα, προχειρότητα, λάθος λογαριασμών και εκτιμήσεων. Πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό. Είναι ξεκάθαρο ότι οι φορείς αυτοί, (περί αυτών πρόκειται η ανάλυση, διότι η ηγεσία του ΜΕGA, φαίνεται να απέχει από τη διαδικασία ή να αναζητεί τις ευθύνες στο παραδοσιακό σχήμα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ), συνηγορούν από καιρό στο έργο των αλβανικών εθνικιστικών παραγόντων, επισήμων ή μη.
Λόγου χάρη, η ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ, επικαλέστηκαν ακριβώς το άρθρο 20 του νόμου για την απογραφή και κυρίως το θέμα του προστίματος για να δηλώσουν αποχή. Μέχρι σήμερα μόνο ο Ντούλες και ο Ιντρίζι ερμήνευσαν με τον ίδιο τρόπο το άρθρο αυτό. Διότι είναι αδιανόητο, ώστε από την μια ο νόμος να σου δίνει την ελευθερία επιλογής εθνικότητας και θρησκέυματος και από την άλλη να σου λέει ότι η επιλογή σου τιμωρείται (!!!).
Επίσης, η ΟΜΟΝΟΙΑ-ΚΕΑΔ με την απόφαση για αποχή από την απογραφή των Ελλήνων, πηγαίνει νερό στο μύλο της Εριθρόμαυρης Συμμαχίας και των υπολοίπων εθνικιστικών παραγόντων που ζητούν να μη γίνει η απογραφή με βάση τον αυτοπροσδιορισμό όσον αφορά την εθνικότητα, μητρική γλώσσα και θρήσκευμα. Παρά το γεγονός ότι κινούνται από διαφορετικές κατευθύνσεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, ή η απόφαση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ συμπληρώνει την επιθυμία «των αντιπάλων»
Διάβασα με προσοχή όλη την έκθεση «των προσπαθειών» του Ντούλε για την «επίτευξη» των ευρωπαϊκών προδιαγραφών στο ερωτηματολόγιο, τη διαδικασία και την επεξεργασία των αποτελεσμάτων. Όλα δείχνουν ότι ο Ντούλες είχε επιλέξει το γυαλί και το θόρυβο και όχι την πραγματική συνεργασία με τους αρμόδιους εσωτερικούς και εξωτερικούς φορείς για να πετύχει αυτούς τους στόχους. Έδειξε ότι περίμενε το βουνό να πάει σ΄αυτόν και όχι αυτός στο βουνό. Κανένα μέτρο ούτε για την κινητοποίηση της εθνικής ελληνικής μειονότητας για συμμετοχή στην απογραφή, ούτε ανοίγματα συνεργασίας με τους άλλους παράγοντες της κοινότητάς μας, (απεναντίας, όποιος εξέφραζε άποψη τύχαινε την γνωστή αντιμετώπιση περί προδοσίας και δουλείας προς τους Αλβανούς), ούτε συγκεκριμένα μέτρα και αιτήματα για το πώς θα ήθελε το ερωτηματολόγιο, για τη συμμετοχή των ελλήνων σε όλη την πυραμίδα υποδομής της απογραφής. Τίποτε. Απλώς περίμενε την αλβανική επίσημη πλευρά, την κυβέρνηση, να κάνει λάθος για να ξεσπαθώσει. Μα δυστυχώς για το Ντούλε, και κατά συνέπεια για την εθνική ελληνική μειονότητα, η επίσημη κυβέρνηση, πήρε όλα τα εύσημα από τη δύση. Τουλάχιστον μέχρι εδώ.
Η στάση του Ντούλε και της παρέας εξάντλησαν και την τελευταία σταγόνα εμπιστοσύνης στο δυτικό παράγοντα, ο οποίος δικαιολογημένα πλέον θα μας αντιμετωπίζει ως μη σοβαρό, κλαψιάρη και ανίκανο παράγοντα στις διεκδικήσεις μας.
Τέταρτο
Εκείνο που κάνει πιο ύποπτες τις πολιτικές επιλογές της ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ, είναι το γεγονός ότι επέτρεψε εντελώς αθόρυβα, χωρίς καμιά αντίδραση την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που αφαίρεσε το λήμμα της εθνικότητας από τα ληξιαρχικά προσωπικά στοιχεία και την ακύρωση του νόμου για την επαναφορά της εθνικότητας έστω και με δικαστήριο. Αυτό είναι το καίριο πλήγμα όσον αφορά την επισημοποίηση της εθνικής ελληνικής μειονότητας στα αλβανικά μητρώα. Δλδ στο εξής θα υπάρχουμε ως μια εθνική μειονότητα με ιστορική και μόνο διάσταση. Και δυστυχώς τη διάσταση που καθιέρωσε το κομμουνιστικό καθεστώς. Περίεργο είναι ότι ξανά η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία πανηγύρισε και η ΟΜΟΝΟΙΑ-ΚΕΑΔ σιώπησαν ιχθύος, την στιγμή που παραβιάζονται τρία συνταγματικά άρθρα, που «κατοχυρώνουν» την ύπαρξη εθνικών μειονοτήτων στην Αλβανία.
Το άλλο μέτρο του ΚΕΑΔ στο να συρρικνώσει και αποδεκατίσει την εθνική ελληνική μειονότητα είναι η απόφαση να αντιμετωπίσει τους ελληνόβλαχους ως ξεχωριστή μη ελληνική οντότητα και κοινότητα. Αυτό είναι το κερασάκι στην τούρτα του αυτοαφελληνισμού.
Πιθανόν ο Ντούλες θέλησε να κάνει αντικυβερνητική πολιτική ως εξυπηρέτηση της αντιπολίτευσης για να επωφεληθεί ο ίδιος. Θα ήταν λίγο το κακό ώστε το καλό παιδί της Αθήνας να μη είχε προσέξει ότι η αντιπολίτευση την οποία εξυπηρετεί επιδιώκει να έρθει στην εξουσία, αναπτύσσοντας μια εθνικιστική συμπεριφορά και πολιτική που τάσσεται κατά της Ελλάδας. Να μη λησμονούμε ότι με τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στα Τίρανα, πραγματοποιήθηκε η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις στα Σκόπια.
Παναγιώτης Μπάρκας, Αργυρόκαστρο 29.09.2011
Αναρτήθηκε από Βορειοηπειρώτης