Η ιδέα της Ομόνοιας παραμένει διαχρονική και αναλλοίωτη γιατί ως έννοια εμπεριέχει άλλες εξίσου σημαντικές έννοιες όπως είναι η συνεργασία, η κατανόηση, η καλή βούληση, η αρμονία, η σύμπνοια. Για τον Ελληνισμό της Αλβανίας ήταν και είναι το ζητούμενο, που τόσο σοφά οραματίστηκαν το 1991 οι ιδρυτές και συνιδρυτές του εγχειρήματος «Δημοκρατική Ένωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας» με την πολύτιμη αυτή επωνυμία: ΟΜΟΝΟΙΑ. Ένα ζητούμενο που επέβαλαν οι συνθήκες εκείνης της εποχής για να αποκαταστήσουν οι Έλληνες αυτού του μαρτυρικού τόπου τις ανθρώπινες και μειονοτικές ελευθερίες τους μέσα σε ένα περιβάλλον αυταρχικό, παντελούς αποκλεισμού και ανείπωτης φτώχειας.
Τριάντα χρόνια μετά, σε άλλες πλέον συνθήκες γενικής ανασφάλειας και απειλής εξαφάνισης της ταυτότητας και της ύπαρξης, με την κυριολεκτική σημασία των λέξεων, το ζητούμενο αυτό-η Ομόνοια- καλείται να αναμορφωθεί στο ρόλο που της ανέθεσε η ιστορία και ο Ελληνισμός της Αλβανίας.
Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία η οργάνωση της Ομόνοιας. Από τις αρχές δόθηκαν αγώνες για την διεθνοποίηση των προβλημάτων του Ελληνισμού που σχετιζόταν με την αποκατάσταση των δικαιωμάτων και ελευθεριών, με την εξομοίωση της εγχώριας νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία περί δικαιωμάτων των Εθνικών Μειονοτήτων. Αγώνες στην αλβανική βουλή αλλά και στα διεθνή φόρα για τη δρομολόγηση των στόχων της: βασικά θέματα: κατοχύρωση και ανάπτυξη ταυτότητας, περιουσιών, παιδείας, πολιτισμού και ισοπολιτείας. Στον αγώνα αυτό υπήρξε στοχοθεσία, αποφασιστικότητα, διορατικότητα, ενθουσιασμός και πάνω από όλα σύμπνοια, χαρακτηριστικά τα οποία διασφάλιζε ο εσωτερικός διάλογος και οι δημοκρατικές διενέργειες στη λήψη των αποφάσεων.
Σήμερα όμως, μετά από τριάντα χρόνια, υπολείπονται αρκετά απ’ τα παραπάνω στοιχεία, τα οποία προϋποθέτουν μια ισχυρή και αποτελεσματική οργάνωση που μπορεί να ξαναφέρει στον ίδιο ναό όλους τους Έλληνες για να δώσουν ξανά πετυχημένους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες.
Είναι γεγονός ότι με την πάροδο του χρόνου τα πράγματα αλλάζουν. Γι΄αυτό το λόγο πρέπει να αναμορφωθούν νέες στρατηγικές και τακτικές της οργάνωσης της Ομόνοιας. Και για να γίνει αυτό απαιτείται αλληλοσεβασμός και συνεργασία με όλες τις δυνάμεις και απόψεις που επικρατούν στο χώρο.
Το Κόμμα των Ελλήνων «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» που ήρθε στην πολιτική σκηνή του χώρου το 2010, πιστεύει ακράδαντα ότι η Εθνική Ελληνική Μειονότητα πρέπει να έχει δική της αυτόνομη, ανεξάρτητη εκπροσώπηση σε οποιαδήποτε πολιτική πραγματικότητα υπάρχει στην Αλβανία. Η δοκιμή της παραχώρησης του δικαιώματος αυτού σε τρίτους απέβη αναποτελεσματικό και οφείλουμε όλες οι πλευρές να περισκεπτούμε και συναποφασίσουμε όσο το δυνατό γρηγορότερο. Η ανεξάρτητη και αποτελεσματική πολιτική εξαρτάται από το κατά πόσο μπορούμε να συσπειρώσουμε όλες τις υπαρκτές δυνάμεις του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στην ιδέα της Ομόνοιας και πως αυτή η ιδέα να γίνει πράξη, γιατί για του λόγου του αληθές στους κόλπους αυτού του πολύτιμου κομματιού επικρατεί η απογοήτευση και η απραξία. Και ποιοτικά και ποσοτικά υπάρχει τρόπος να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Αρκεί να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι όλες οι πλευρές να συναποφασίσουμε επιτέλους τι φορέα θέλουμε, ποια πολιτική και ποιες στρατηγικές θα ακολουθήσουμε για να αποδώσει ο αγώνας μας για την ύπαρξή μας, για τις περιουσίες μας, για την παιδεία μας, για την ασφάλεια, για το μέλλον μας.
Ας σταθεί ελπιδοφόρα για όλους μας η ιδέα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, της ΣΥΜΠΝΟΙΑΣ, της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ για να ανταποκριθούμε επάξια στην παρακαταθήκη των προγόνων μας να ζήσουμε ως Έλληνες σ’ αυτά τα άγια χώματα γεμάτα ένδοξη ιστορία!
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
«ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»
Άγιοι Σαράντα 12 Γενάρη 2021