ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, 02 Φεβρουαρίου 2012
Συνεχιζόμενες, κατά παράβαση κάθε έννοιας κράτους δικαίου πρακτικές των αλβανικών αρχών κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας – η περίπτωση Ναούμ Ντίσο
Ερώτηση ευρωβουλευτή ΝΔ κ. Γιώργου Κουμουτσάκου στην Ε. Επιτροπή
Την απαράδεκτη και εκτός κάθε έννοιας κράτους δικαίου συμπεριφορά των αλβανικών αρχών στην περίπτωση του προέδρου της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς και αντιπροέδρου του Κόμματος «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον, κ. Ναούμ Ντίσο, έθεσε με την ακόλουθη ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής ΝΔ, κ.Γιώργος Κουμουτσάκος.
“Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012, ομάδα ανδρών της αλβανικής αστυνομίας, καταπατώντας κάθε έννοια κράτους δικαίου,χωρίς να επιδείξουν ένταλμα εισαγγελικής αρχής, εισέβαλαν βίαια και με καλυμμένα τα πρόσωπα στην οικία του προέδρου της μειονοτικής οργάνωσης “Ομόνοιας”,της Περιφέρειας Κορυτσάς και αντιπροέδρου του Κόμματος «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον (MEGA), κ. Ναούμ Ντίσο.
Προκάλεσαν μάλιστα σοβαρές φθορές εντός της κατοικίας του. Τα γεγονότα αυτά έγιναν σε συνέχεια καταφανώς αβάσιμων κατηγοριών για δήθεν «βεβήλωση τάφων» στη Μπομποστίτσα Κορυτσάς -κάτι που αποτελεί σκόπιμη διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τις κατασκευασμένες κατηγορίες κατά του ελληνικής καταγωγής αλβανού πολίτη, Ναούμ Ντίσο.
Η περίπτωση Ντίσο αποτελεί το πιο πρόσφατο επεισόδιο, σε μια σειρά αντιμειονοτικών ενεργειών των αλβανικών αρχών, όπως εκείνα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διαδικασίας απογραφής μετά την εμφανώς υπαγορευμένη από πολιτικές σκοπιμότητες απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας να μην αναγράφεται η εθνικότητα των ερωτωμένων σε συνδυασμό με πρακτικές συστηματικού εκφοβισμού τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ασκήσουν ελεύθερα το ατομικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι οι πρακτικές αυτές των αλβανικών αρχών εφαρμόζονται κατά κύριο λόγο σε περιοχές όπου το αλβανικό κράτος αρνείται να αναγνωρίσει την ύπαρξη Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (για παράδειγμα περιοχές Κορυτσάς, Πρεμετής, Λεσκοβικίου, Χιμάρας κ.ά.).
Κατόπιν αυτών, ερωτάται η Επιτροπή:
– Είναι ενήμερη για τα πρόσφατα αυτά γεγονότα;
– Θεωρεί ότι η Αλβανία, που επιδιώκει να είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, ικανοποιεί τα κριτήρια για πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων;
Προτίθεται να επισημάνει ακόμα μια φορά στις αλβανικές αρχές τις υποχρεώσεις της έναντι της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, όπως αυτές απορρέουν από τις Διεθνείς Συμβάσεις και Πρωτόκολλα τα οποία έχει υπογράψει η Αλβανία;”
Αναρτήθηκε από ΤΟ ΟΡΑΜΑ