Το Κόμμα των Ελλήνων «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον», συμμετέχει μαζί με την οργάνωση της Ομόνοιας στη συζήτηση για το νόμο περί μειονοτήτων και συνεχώς κατεθέτει τις προτάσεις του για την ολοκλήρωση του σχετικού σχεδίου νόμου που η αλβανική κυβέρνηση φαίνεται να προωθεί αυτή την περίοδο.
Το Κόμμα των Ελλήνων «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον», συμμετέχει μαζί με την οργάνωση της Ομόνοιας στη συζήτηση για το νόμο περί μειονοτήτων και συνεχώς κατεθέτει τις προτάσεις του για την ολοκλήρωση του σχετικού σχεδίου νόμου που η αλβανική κυβέρνηση φαίνεται να προωθεί αυτή την περίοδο.
Στην πρόσφατη συνάντηση που έγινε στους χώρους του Υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας συμμετείχε και συζήτησε ο πρόεδρος του Κόμματος κ. Χρήστος Κίτσιος, ενώ στην πρώτη συνάντηση που διεξήχθηκε την 30/06/2016 κατέθεσε το κείμενο των αιτημάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Ζήσος Λούτσης.
Παρούσα στις δύο συναντνήσεις ήταν και η Πρόεδρος του Γραφείου Μειονονοτήτων κυρία Κωνσταντίνα Βεζιάνη.
Η τελευταία συνάντηση ήταν οργανωμένη σε τρία πάνελ. Στο πρώτο συμμετείχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Κοινωνικών Ασφαλίσεων, της Ένταξης και Παιδείας όπου κύριος άξονας της συζήτησης ήταν τα μέτρα της κυβέρνησης ως προς το σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων και κυρίως στα θέματα παιδείας.
Στο δεύτερο πάνελ όπου συμμετείχε η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού κέντρου για τις Εθνικές μειονότητες κυρία TOVE HANSEN MALLOY ο διεθνής εμπειρογνώμονας πρωην πρόεδρος της Επιτροπής σύνταξης της Σύμβασης Πλαισίου του Συμβουλίου της Ευρώπης Για τις Εθνικές Μειονότητες κ. RAINE HOFFMANNκαι ο εκπρόσωπος του ύπατου αρμοστή του ΟΑΣΕ για τις μειονότητες κ. HENRIK VILLADSEN.
Ιδιαίτερα ο κύριος RAINE HOFFMANNστις τοποθετήσεις του συμβάδιζε με τις προτάσεις του Κόμματος των Ελλήνων για προκαθορισμένες θέσεις στα δημοτικά συμβούλια και στη βουλή για τις μειονότητες, στην εξαίρεση των μειονοτήτων από το απροσπέραστο κατώφλι της επικρατείας ζητώντας την ενίσχυση του εκλογικού δικαιώματος των μειονοτικών ανεξάρτητα από τις πολιτικές αναλογίες της χώρας. Επίσης ζήτησε να εισαχθούν οι καλύτερες πρακτικές νομοθεσίας και εφαρμογής δικαιωμάτων για τις Εθνικές μειονότητες, να προσδιοριστεί ξεκάθαρα ο όρος «εθνικές μειονότητες» και ο νόμος να αποδίδει τελεσίδικα τις τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και να μην παραπέμπει τις αρμοδιότητες σε κρατικές υπηρεσίες ή θεσμούς που αλλάζουν συνεχώς.
Στο τρίτο πάνελ διεξήχθηκαν συζητήσεις από εκπροσώπους των μειονοτήτων.
Ο πρόεδρος του Κόμματος κύριος Χρήστος Κίτσιος τόνισε ότι ο νόμος αυτός πρέπει να διασφαλίζει τα περιουσιακά δικαιώματα των μειονοτήτων και κυρίως να απαγορεύει την αλοίωση του πληθυσμού. Η λύση των περουσιακών προβλημάτων δε μπορεί να γίνει με τη διευθαρμένη δικαιοσύνη η οποία δεν προσφέρεται στους ίδιους τους αλβανούς.
Για το θέμα της παιδείας ο κύριος Κίτσιος τόνισε ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε για τη ρύθμιση αυτούτου θέματος με το Υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού δεν απέδωσε ακόμη , εμπέδωσε την άποψη ότι οι μειονότητες πρέπει να έχουν προκαθορισμένες έδρες στη βουλή και η ίδια η μειονότητα να επιλέγει τους δικούς της εκπροσώπους. Επίσης τόνισε ότι η συμμετοχή των μειονοτικών στο δημόσιο και σε όλους τους κρατικούς φορείς που λαμβάνουν αποφάσεις για τις μειονότητες ή χειρίζονται θέματα μειονοτήτων να υπάρχει άμεση και καθοριστική παρουσία των ιδίων, η οποία να διασφαλίζεται από το νόμο και όχι από τις περιστάσεις. Επιπλέον, ο κύριος Κίτσιος υπογράμμισε ότι το σχέδιο νόμου πρέπει να κατοχυρώνει ξεκάθαρα, άμεσα και ουσιαστικά τα νόμιμα δικαιώματα των μειονοτήτων και δεν πρέπει να διέπεται από προαιρετικές εκφράσεις που παραπέμπουν σε σύγχυση και υπεκφυγή κατά την εφαρμογή τους.
«Το Κόμμα Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον, τόνισε ο κύριος Κίτσιος, θα καταθέσει στην διυπουργική επιτροπή τις εννιαίες με την Ομόνοια προτάσεις ώστε το αποτέλεσμα να είναι αποδεκτό από τους άμεσα ενδιαφερόμενους και από όλο το κοινό της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας».
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Άγιοι Σαράντα 06/11/2016