-Μηνύματα ενότητας και αγωνιστικότητας για τα δίκαια της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας-
Το Σάββατο βράδυ, 16 Φεβρουαρίου, το Κόμμα των Ελλήνων «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» γιόρτασε την 9η επέτειο ίδρυσής του, σεβόμενο ταυτόχρονα και το έθιμο κοπής πίτας για το έτος 2019. Η δραστηριότητα αυτή έλαβε χώρα στο εξοχικό κέντρο του Καραχατζιού του Δήμου Φοινικαίων, όπου ιδρύθηκε αυτό το κόμμα, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους εκατοντάδες Έλληνες Βορειοηπειρώτες και επίσημοι προσκεκλημένοι από την περιοχή αλλά και βουλευτές και δήμαρχοι από την Ελλάδα.
Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδος και Αλβανίας ακολούθησε η ευλογία της βασιλόπιτας από τους σεβαστούς πατέρες Κοσμά, Κωνσταντίνο και Βασίλειο.
Τον εναρκτήριο χαιρετισμό έκανε ο πρόεδρος του Κόμματος κ. Χρήστος Κίτσος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σταθερή και επίμονη προσπάθεια του κόμματος για την προάσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων στην Αλβανία, στη δυναμική παρουσία στις συζητήσεις για τη νομική αναβάθμιση του εσωτερικού δικαίου για τις μειονότητες, στα θέματα παιδείας, περιουσιών, απογραφής πληθυσμού και συμμετοχής στη διακυβέρνηση της χώρας. Αναφέρθηκε επίσης και στα θλιβερά γεγονότα της περασμένης χρονιάς και κυρίως στη δολοφονία του νεαρού Κωνσταντίνου Κατσίφα στο Βουλιαράτες και τη βεβήλωση του μνημείου του Θ. Λιώλη στην Κρανιά τονίζοντας για ακόμη μία φορά την ανάγκη συσπείρωσης του Ελληνισμού στον κοινό αγώνα για τη δικαίωσή του.
Χαιρέτισαν με τη σειρά τους: ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, δήμαρχος Φοινικαίων Λεωνίδας Χρήστου, πρώην υφυπουργός Οικονομίας της Ελλάδος Αντώνης Μπέζας, ο δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς, Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας Μιχάλης Γκίκας, ο πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παππάς και η πρόεδρος της Επιτροπής Μειονοτήτων Κωνσταντίνα Βεζιάνη.
Μετά από την όμορφη παρουσία των μικρούληδων χορευτών από τη Λιβαδειά και το Μουρσί ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι υπό τους ήχους της ορχήστρας του κλαρινοπαίχτη Τάκη Δημητρίου.
ΓΙΑΤΙ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ;
Το Κόμμα των Ελλήνων «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον», ήρθε το έτος 2010 στην πολιτική σκηνή της χώρας ως ενσάρκωση της απαίτησης του Ελληνισμού στην Αλβανία για άμεση, αυθεντική και αυτόνομη νομικά κατοχυρωμένη πολιτική εκπροσώπηση χωρίς μεσολαβητές, δια της οποίας μπορεί να διεκδικήσεις το αντίστοιχο μερίδιο διακυβέρνησης, αλλά και τη συμμετοχή στα κέντρα αποφάσεων που κρίνουν τις τύχες της.
Το εγχείρημα αυτό θα έπρεπε να ήταν ενεργό από το έτος 2000 όπου με το νόμο «Περί Κομμάτων» επετράπη και η ίδρυση κομμάτων επί εθνικής βάσεως, και σήμερα θα μπορούσε να ήταν η κινητήρια δύναμη για την έκθεση, την διευθέτηση και επίλυση των κατά πολύ συσσωρευμένων προβλημάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Αλλά δυστυχώς υπήρξαν και υπάρχουν ακόμα σήμερα προκαταλήψεις και σκοπιμότητες που στοχεύουν στη φίμωση μιας τέτοιας φωνής και κυρίως στην απαξίωση του έργου του, όλα αυτά τα χρόνια.
Ιδρύθηκε με τη φιλοδοξία να γίνει ο νοικοκύρης του τόπου, να υπερασπιστεί τις περιουσίες, την ιστορία, τον πολιτισμό, την ελληνική παιδεία και την ασφάλεια ως φυσικά δικαιώματα κάθε ανθρώπινης ύπαρξης πάνω στη γη.
Ιδρύθηκε να επανδρώσει την τοπική διοίκηση με άτομα αφοσιωμένα στο μεγάλο σκοπό της ανάπτυξης και της εδραίωσης των Ελλήνων στη γενέτειρά τους.
Ιδρύθηκε να απαιτήσει την νομική κατοχύρωση και την πραγματική εφαρμογή των δικαιωμάτων όπως ορίζει το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και όπως αρμόζει σε μια ιστορικά γαλήνια, φιλειρηνική, πολιτισμένη και ανθρώπινη μειονότητα που δεν την συναντάς πουθενά αλλού στην οικουμένη.
Ιδρύθηκε να υπερασπιστεί τις αρχές της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού-αρετές αναλλοίωτες της φυλής μας- και να συμβάλλει ώστε αυτές να τις σεβαστεί στο απόλυτο η πλειοψηφία.
Με ξεκάθαρο όραμα και συγκεκριμένους στόχους, χωρίς διαφήμιση και τυμπανοκρουσίες κατέθεσε αμέσως μετά την ίδρυσή του, το πλαίσιο αιτημάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας προς την Αλβανική Πολιτεία, το οποίο απορρέει από τη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα των Εθνικών Μειονοτήτων», το οποίο αποτέλεσε το 2018 και το υπόβαθρο των νομικών προτάσεων που έγιναν από όλο το φάσμα των πολιτικών φορέων της ΕΕΜ, αλλά που δυστυχώς δε λήφθηκαν υπόψη από τη διυπουργική επιτροπή και από τους νομοθέτες του υπ’ αριθμό 96/2017 νόμου «Περί προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων στην Αλβανική Δημοκρατία». Και πάνω σ’ αυτό έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε κυρίως για το παράγωγο δίκαιο προκειμένου να διασφαλιστούν:
1. Το δικαίωμα της ελευθερίας του αυτοπροσδιορισμού
2. Το περιουσιακό δικαίωμα
3. Η συμμετοχή στη διακυβέρνηση της χώρας σε όλα τα επίπεδα
4. Η αναβάθμιση της ελληνικής παιδείας και η διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού
5. Το δικαίωμα στην εργασία και στην ανάπτυξη χωρίς διακρίσεις και παραγκωνισμούς
6. Το δικαίωμα της ασφάλειας της ζωής και των κεκτημένων.
Το Κόμμα των Ελλήνων κατεβαίνει συνεχώς στις εκλογικές αναμετρήσεις εθνικού και τοπικού χαρακτήρα ως ανεξάρτητος φορέας με συμμάχους τους Έλληνες που ζητούν άμεση, αυθεντική ελληνική εκπροσώπηση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα, εκτός από την πίεση των μεγάλων αλβανικών κομμάτων και την αμφισβήτηση ενός υποβαθμισμένου πολιτικού κατεστημένου στη μειονότητα που εντωμεταξύ έχει εγκλωβίσει και έχει αποδυναμώσει την ιδέα της Ομόνοιας και της Συσπείρωσης των Ελλήνων σε έναν δυναμικό οργανισμό ικανό να διευθετήσει τις καινούργιες εξελίξεις στη χώρα, στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη εις όφελος της Ελληνικής μειονότητας και της επίλυσης των σοβαρών της προβλημάτων.
Το 2015 το κόμμα εξέλεξε Δήμαρχο στο Δήμο Φοινικαίων και στις νέες εκλογές του της 30 Ιουνίου στοχεύει να πετύχει και σε άλλους δήμους καλύτερα αποτελέσματα, επιδιώκοντας να συμβάλλει περισσότερο στην αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία διατελεί σημαντικό ρόλο στην βελτίωση της ζωής των Ελλήνων στις πατρογονικές εστίες, διασφαλίζοντάς τους ανάπτυξη και εργασία, προστασία και ασφάλεια της ζωής και των περιουσιών τους, διατήρηση και προώθηση του πολιτισμού και ελληνική παιδεία σύγχρονη και ταυτιζόμενη με εκείνη του εθνικού κορμού.
Το Κόμμα των Ελλήνων παρακολουθεί καθημερινά και γνωρίζει σε όλες τις διαστάσεις τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία και τακτικά διατυπώνει πολιτικά την άποψή του για την επίλυσή τους. Πιστεύει ότι χωρίς την άμεση και ενεργό συμμετοχή των ιδίων των Ελλήνων, ως αλβανοί πολίτες, στα κέντρα αποφάσεων και σε όλο το φάσμα των εξουσιών του αλβανικού κράτους, δε θα μπορέσει να λυθεί κανένα από τα θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, με τις περιουσίες, με την παιδεία, με τον πολιτισμό, με την κατανομή του εθνικού πλούτου κλπ.
Το δικαίωμα αυτό της ποσοστιαίας συμμετοχής που η αλβανική πολιτεία εδώ και δεκαετίες το προσπερνά, θα πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος της πολιτικής μας αλλά και τις πράξης. Η επίτευξή του δεν εξαρτάται από τις περιστασιακές και επιτραπέζιες συμμαχίες με τα κυβερνώντας σχήματα, αλλά με δυναμική και αποτελεσματική παρουσία στην πολιτική. Για να μας λάβουν υπόψη, πρέπει να είμαστε υπολογίσιμοι και για να γίνουμε υπολογίσιμη πρέπει να συμμετέχουμε συσπειρωμένοι στις εκλογικές αναμετρήσεις.
Θυμίζουμε ότι στην χώρα αυτή από το 1991 μέχρι σήμερα το ελληνικό στοιχείο στη δημόσια διοίκηση μειώθηκε αισθητά. Στον αλβανικό στρατό απολύθηκαν μέχρι το 1994 πάνω από δυόμισι χιλιάδες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί και οι αστυνόμοι και αστυνομικοί στις περιοχές Χιμάρας, Αγίων Σαράντα, Δέλβινο, Αργυρόκαστρο και τις άλλες πόλεις μετριούνται με τα δάκτυλα. Δεν υπάρχει κανένας διευθυντής αστυνομίας και κυρίως στους δήμους Δερόπολης και Φοινικαίων οι αστυνομικοί είναι στην απόλυτη πλειοψηφία αλβανοί. Ίδια είναι η κατάσταση και στις συνοριακές διαβάσεις Κακαβιάς, Μαυροματίου, Λιμανιού Αγίων Σαράντα κλπ. Απόντες οι Έλληνες και στα δικαστήρια, στις εισαγγελίες, στα υποθηκοφυλακεία, στις επιτροπές κατανομής εθνικού πλούτου, στις επιτροπές επιστροφής περιουσιών κλπ.
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες της Αλβανίας είναι το περιουσιακό. Το Κόμμα των Ελλήνων, πιστεύοντας ότι χωρίς γης, χωρίς περιουσίες δε μπορεί να υπάρχει πατρίδα καταγγέλλει διαρκώς τις περιπτώσεις υφαρπαγής των γαιών με πλαστά χαρτιά, παρακολουθεί βήμα προς βήμα τις δικαστικές διαμάχες, εμπλουτίζει με νέα στοιχεία τους περίπου 40 φακέλους παραβίασης κοινοτικών και ιδιωτικών περιουσιών και τακτικά απαιτεί από την τοπική αυτοδιοίκηση να ενεργήσει στο μέτρο που τους επιτρέπει ο νόμος για την κατοχύρωση της γεωργικής γης των πολιτών και τις εκτάσεις που μέχρι στιγμής είναι στη δικαιοδοσία τους.
Είναι γεγονός ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις ιδιοκτησίες τα έχουμε θέσει και στην κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν εδόθη καμία λύση, γι΄αυτό απομένει να αποταθούμε στους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς ζητώντας νομική εξερεύνηση όλων των δικαστικών αποφάσεων και αποφάσεων των Γραφείων Επιστροφής και Συμψηφισμού Περιουσιών στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Το Κόμμα των Ελλήνων είναι ανοιχτό προς όλους τους Έλληνες γιατί χωρίς τη συμμετοχή τους δε μπορεί να πολλαπλασιαστούν οι δυνάμεις και δε μπορεί να γίνουμε υπολογίσιμοι από την πλειοψηφία. Ήμασταν από τους πρώτους που ζητήσαμε την ένωση των δυνάμεων στην απογραφή του πληθυσμού, στις προκαταρκτικές διεργασίες κατάρτισης του νόμου «Περί Μειονοτήτων», στις εκλογικές αναμετρήσεις, στις αυθαιρεσίες κλπ, αλλά δε βρήκαμε ανταπόκριση. Είναι η ώρα να επανέλθουμε σ’ αυτό το θέμα αρκεί να καθίσουμε στο τραπέζι με ειλικρίνεια και με πραγματική βούληση για τη λύση προβλημάτων. Οι καταστάσεις είναι δύσκολες. Ζούμε κάθε μέρα την εγκατάλειψη, την ανασφάλεια, την τρομοκρατία όσο ποτέ άλλη φορά στον τόπο μας. Οφείλουμε να παλέψουμε από κοινού για να αντιστρέψουμε αυτό το κλίμα απελπισίας και απογοήτευσης που επικρατεί!
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
«ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»