Στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος των Ελλήνων στους Άγιους Σαράντα κατέβηκε χθες το απόγευμα ο νέος Γενικός πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο κ. Λάμπρος Κακίσης , όπου διεξήγαγε συνάντηση γνωριμίας, αλλά και συζήτηση επί σημαντικών θεμάτων της ΕΕΜ με μέλη του προεδρείου.
Ο κύριος Χρήστος Κίτσος, πρόεδρος του Κόμματος των Ελλήνων αφού καλωσόρισε τον Γενικό Πρόξενο και του ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία και συνεργασία με τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες για την επίλυση των προβλημάτων που τους απασχολούν, έκανε μια σύντομη αναφορά στην άψογη συνεργασία και που υπήρξε με τον προκάτοχό του κ. Βασίλειο Τόλιο, (ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή), κυρίως στον δικαστικό μαραθώνιο αγώνα για το θέμα της υφαρπαγής των περιουσιών, για τα προβλήματα της παιδείας και πολιτισμού. Στη συνέχεια έκανε μια σύντομη ανασκόπηση για την πορεία, τους στόχους και τη λειτουργία του κόμματος από το 2010 μέχρι σήμερα και εξέφρασε την αναγκαιότητα συσπείρωσης των δυνάμεων για καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιπροσώπευση του Ελληνισμού στα κέντρα των αποφάσεων και στους μηχανισμούς εφαρμογής και προστασίας των δικαιωμάτων. Τόνισε επίσης ότι η διεκδίκηση και άσκηση της εξουσίας στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει για την ΕΕΜ μεγάλη σημασία, γιατί μπορεί να παραχθεί έργο το οποίο μπορεί να είναι άμεσα αποτελεσματικό και για τη βελτίωση συνθηκών των ανθρώπων μας στη γενέτειρα σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνούμε.
Εκ μέρους του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο κύριος Λάμπρος Κακίσης τόνισε ότι πράγματι είναι δύσκολες οι συνθήκες επιβίωσης των Βορειοηπειρωτών στο τόπο τους γι΄αυτό πρέπει να καταβάλλουμε από κοινού προσπάθειες και να αποκαταστήσουμε το κλίμα ενότητας και οργάνωσης στους κόλπους των Βορειηπειρωτών και να ευχηθούμε να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ δύο χωρών για να προχωρήσουν και επιλυθούν και άλλα θέματα, όπως λύθηκε το θέμα ανεύρεσης των οστών των πεσόντων του 1940 και ο ενταφιασμός τους στο επίσημο νεκροταφείο.
Σχετικά με το περιουσιακό, τόνισε ότι, θα στηρίξει τον αγώνα και θα κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις στην κυβέρνηση για να λυθούν ορισμένα θέματα όπως είναι αυτά της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, των μεταφορικών αδειών, των περιουσιών και κυρίως για την ενεργοποίηση του νόμου «Περί προστασίας των Εθνικών μειονοτήτων στην Αλβανία».
Στη συνέχεια τα μέλη του προεδρείου κύριοι Ζήσος Λούτσης, Νίκος Κούρης, Αλέκος Πάντος, Λευτέρης Τόλης, Κατερίνα Θόδωρη, Στέφανος Μωραΐτης , Στεφος Σέντης και ο δικηγόρος Ηλίας Θανάσης διευκρίνισαν ορισμένα θέματα που σχετιζόταν με τη στρατηγική συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της ΕΕΜ για τις τοπικές και γενικές εκλογές, αλλά κυρίως για τη μακροπρόθεσμη ενίσχυση της παρουσίας μας στα πολιτικά τεκταινόμενα της χώρας, με την αλλαγή της νοοτροπίας σχετικά με το χειρισμό ουσιαστικών θεμάτων για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επιστροφής των Βορειοηπειρωτών στα πάτρια εδάφη τους και για την άνοδο της ευημερίας τους. Και σ’ αυτό ζήτησαν τη συνδρομή του προξένου να μεταφέρει όπως έχει την πραγματικότητα στην Αθήνα σχετικά με τον τρόπο επίλυσης θεμάτων που άπτονται της δικαιοδοσίας της όπως είναι η κοινωνική πρόνοια, η ιατρική περίθαλψη και η οικονομική ενίσχυση των δήμων μας.
Πάνω στο θέμα της συνεργασίας με την Ομόνοια υπήρξε ομόφωνη πρόθεση των μελών για άμεση και επί της ουσίας συζήτηση στην οποία να υπερέχει το συμφέρον της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και όχι τα ιδιοτελή συμφέροντα, να επικρατήσει από όλες τις πλευρές η λογική ότι στον δύσκολο αγώνα μας χρειάζονται όλοι και η προσφορά του καθενός να μετρηθεί με το έργο και όχι με τα λόγια.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ